OKG

Monika

Banner - ZZ

cholesterol1 3

Je to steroidní látka přítomná v lidském těle.

Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán.

Je potřeba pro tvorbu hormonů a vitamínu D.

Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce.

Většinu si ho organismus vyrábí sám, část pak přijímáme ve stravě. Doporučený maximální příjem cholesterolu u nesportující populace by neměl překračovat 300 mg denně. Sportovci však díky většímu energetickému příjmu souvisejícímu s větším množstvím zkonzumované potravy nutně musí přijímat větší množství cholesterolu

Cholesterol rozlišujeme:

Exogenní – vnější (z potravy)

Endogenní – vnitřní (ten si tělo vyrábí samo)

Doporučená hladina celkového cholesterolu v krvi je do 5,00 mmol/l. Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Nad 6,5 mmol/l je hladina označována jako riziková.

V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také hladinu „hodného“ HDL a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL cholesterolu totiž způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácej pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu.

Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace

Rizika můžou být:

Primární (familiární, čili geneticky podmíněná)

Sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit)

lower cholesterolPrevence

Omezit, případně zcela vyloučit nevhodné technologické přípravy pokrmů, jako je smažení, fritování, ale také časté grilování,

Omezit příjem tučnějšího masa, namísto toho konzumovat kvalitní ryby, drůbež, zvěřinu,

Z olejů vybírat ty kvalitnější, upřednostnit oleje s vyváženým poměrem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin

Ze sýrů volit spíše tvarohové, vyhnout se sýrům plísňovým, tučným, roztíratelným

Omezit sladkosti, tu a tam zařadit kvalitní müsli tyčinky, čokoládu s vysokým % kakaa

Bílé pečivo vyměnit za pečivo celozrnné, případně kvalitnější kváskové,

Denně sníst 3 porce čerstvé zeleniny. Jednu porci chápejme jako menší zeleninový salát,

Svačinky pokrýt ovocem, nejlépe jablky, citrusy, denně si můžeme dopřát až 2 porce čerstvého ovoce,

Několikrát do týdne uchystat vegetariánskou stravu,

Navýšit množství vlákniny tak, aby bylo rovno celkové hodnotě 30 g na den. To znamená, ráno si uchystat ovesnou kaši s příměsí jablečné vlákniny 3x týdně si dopřát luštěninový oběd či večeři, pokud budou slaného rázu, myslet vždy na porci čerstvé zeleniny.

Navýšit množství vitamínu C. Chybí-li vitamín C, kolagenu je pochopitelně méně, organismus pak využívá náhradní řešení, při kterém namísto kolagenu využívá cholesterol. V případě dlouhodobější hypovitaminózy pak organismus ukládá cholesterol uvnitř cév, díky čemuž se jejich průchodnost snižuje,

Navýšit množství omega 3 a 6 nenasycených kyselin, které, mimo jiné, pozitivně působí na náš kardiovaskulární systém a pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi,

Omezit konzumaci alkoholu, stejně tak cigarety.

Pohyb

Pravidelný pohyb, zejména pak ten aerobní, přináší tělu celou řadu pozitivních benefitů, mezi které patří také přirozené snížení hladiny cholesterolu v krvi. Vyplňme odpoledne procházkou, běhejme, o víkendu si zajděme zaplavat, jezděme na bruslích, kole či rotopedu. Přihlasme se do jógy, případně zvolme některou z dalších pohybových aktivit. Nic však nepřehánějme, všeho s mírou, neboť pohyb, jenž je neumírněný, škodí pak dvakrát tolik…

Tyto informace nebyly schváleny společností O.K.G., s.r.o., nejedná se o oficiální materiál společnosti.
 Zdravý život - Monika  © 2016