OKG

Monika

Banner - ZZ

vitamin uVitamin U

  • Označení se odvozuje od jeho protivředového působení.

Význam vitaminu C

  • Snižuje hladinu tuků v krvi.
  • Na detoxikační a regenerační účinky na střevní sliznici.
  • Léčivě působí při zánětech žaludku (gastritidě), žlučníku (cholestitidě) a pankreatu (pankreatitidě).

Doporučená denní dávka

  • Potřeba vitaminu není přesně známa.

Co vitamin U narušuje a co snižuje jeho vstřebávání

  • Vitamin U se rozkládá teplem a také skladováním zeleniny jeho hodnota klesá.

Jak se projevuje nedostatek vitaminu U

  • Nedostatek se projevuje tukovou degenerací jater.

Přírodní zdroje

  • Zdrojem tohoto vitaminu je především zelí (zejména kysané), chřest, kedlubny, pórek, celer a některá další druhy zeleniny.

Tipy do kuchyně

  • 100g kysaného zelí má asi 17 kalorií, je to tedy potravina pro ty, kteří chtějí být štíhlí.
  • Při dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá kysané zelí a kysané mléčné výrobky obnovit narušenou střevní flóru.
Tyto informace nebyly schváleny společností O.K.G., s.r.o., nejedná se o oficiální materiál společnosti.
 Zdravý život - Monika  © 2016